CHIC

CHIC is voor wie het een keer wat meer mag zijn! Chique recepten om familie en vrienden mee te verbazen en te verwennen. Gerechten met kreeft, langoest, kaviaar en duif, maar ook met haring, sprot, tomaten en aardappelen. Niet alleen dure ingrediënten komen aan bod, ook eerlijke en kwalitatief hoogstaande producten.

In het tweede nummer van de Kook Ze!-reeks vind je een selectie van 50 chique recepten samengesteld door vrienden, hobbykoks en professionele koks: exquise en hartige hapjes en voorgerechten, geraffineerde ‘plats consistants’ en luxueuze zoete bereidingen. Ieder recept is klaar en duidelijk beschreven en krijgt een schitterende foto van Tony Le Duc mee. Sommige recepten werden spontaan ingezonden door lezers van het eerste nummer Kook Ze! Snel, hierbij dan ook een oproep om ons je favoriete recepten te mailen!

De Kook Ze!-reeks wil naast recepten ook relevante culinaire artikels presenteren, in CHIC is dit magazinegedeelte nog uitgebreid.
Gerenommeerde journalisten, schrijvers en fotografen uit België en Nederland houden de vinger aan de pols van het gastronomische landschap.

Pieter Van Doveren (Knack Weekend en Trends) bekijkt met een kritische blik onze chique eetgewoontes en breekt een lans voor de eerlijke, echte producten uit de eigen moestuin, de Nieuwe Chic. In één adem definieert hij ook Nieuwe Luxe en Nieuwe Deftigheid.

Foodauteur Willem Asaert geeft ons chique tips mee om te tafelen of op restaurant te gaan: hoe hou ik een wijnglas vast, hoe dresseer ik een bord, het correcte gebruik van mes en vork enz. Geen betuttelende weetjes, maar een soms hilarisch verhaal over wat kan en wat niet kan aan tafel.

Wat is de werkelijke kostprijs en winstmarge van een duur gerecht? Jan Scheidtweiler (De Tijd) maakt de analyse en komt tot een verrassende conclusie. Peter Goossens (Hof van Cleve) laat in een openhartige bui in zijn financiële boeken kijken en toont ons wat het kost om een sterrenrestaurant te runnen.

Wie is de grootste snob op culinair gebied? De Belg of de Nederlander? Johannes Van Dam (Het Parool en Elsevier), naar eigen zeggen de schrik van menig Amsterdams restaurant, houdt geen blad voor de mond. Waarom zijn snobs ook nuttig?

In de portrettengalerij toont fotograaf Guy Kokken (werkt voor tal van magazines) mensen die ieder op hun manier dagelijks chic met eten bezig zijn... of met chic eten bezig zijn.

Het succulente kortverhaal komt deze keer van Yves Desmet (De Morgen). Opgelet, lees dit verhaal niet met een volle maag! De werkelijkheid overtreft soms fictie.

Betekent chic hetzelfde in België als in Nederland? Het antwoord vind je in de column van Ronald Giphart (de Volkskrant). Of hoe eenvoudig toch chic kan zijn.