VREEMD

VREEMD is voor wie culinair vreemdgaan alledaagse kost is. In dit derde nummer tonen we exotische klassiekers, gerechten met ingewanden, nagerechten met specerijen en vreemde combinaties volgens de nieuwste technieken en bizarste ingrediënten. Uterus, yam, krekels, teelballen in tomatensaus, kousenbanden en gebakken schapenkop.
Maar laat je vooral niet afschrikken door sommige titels of foto's. Alle bereidingen werden getest, geproefd en goed bevonden.

Meer magazine!

Vanaf dit nummer publiceren we, naast de 100 pagina's recepten, maar liefst 64 pagina's journalistiek werk geschreven door de beste journalisten van België en Nederland en gefotografeerd door Tony Le Duc en zijn collega-fotografen. Met 'meer magazine' bieden we de lezer een bredere kijk op de culinaire wereld.

Foodauteur Willem Asaert ontrafelt de betekenis van vreemd en toont ons stap voor stap hoe je gebakken brein moet klaar maken.

Wekelijks een vlucht uit Bangkok met een vliegtuig vol Thaise producten om de Thaise restaurants van Blue Elephant te bevoorraden. Invoerder Luc Hoornaert die voor driesterrenchefs, à la carte de meest exquise en peperdure ingrediënten uit Japan laat overkomen en het verhaal van de kiwi-overvloed: jaarlijks drie miljard kiwi's de wereld rond. Economisch-culinair auteur Jan Scheidtweiler (De Tijd) weet alles over de logistieke aanpak van ons eten.

Maar ook reisjournaliste Debbie Papyn (De Morgen) gaat de wereld rond. Zij vertelt ons haar vreemdste eetervaringen: rot haaienvlees in IJsland, de mopanerups - waarvan de pootjes wel eens aan je lippen blijven haken - uit Namibië of haar yakiniku ervaring in Japan.

Daphne Aalders (Culinaire Ambiance) heeft haar kookstudio in de multiculturele Antwerpse stationswijk, organiseert culinaire wandelingen en kent alle ‘vreemde’ eetwinkeltjes uit de buurt. Zij verzamelt alle vreemde ingrediënten voor de productmozaïek en bereidt speciaal voor Kook Ze! een reeks ongewone recepten: schapenkloten in tomatensaus, chips van yam, chayote met fris pikante kokossaus en gebakken schapenkop.

Linda Roodenburg en Carl van Hees gingen op stap in Rotterdam, zaten mee aan tafel bij families uit 13 verschillende landen en publiceerden het vermaarde Rotterdams Kookboek.
Voor VREEMD schetst Linda Roodenburg hoe de doorsnee Nederlander tegenover de aanwezigheid van al dit multiculinair geweld staat.

Alsof dit nog niet genoeg is, gaat Pieter van Doveren (Knack, Trends) doodleuk even vreemd met zijn column en staat hij kritisch tegenover de nieuwste culinaire trend: foodpairing. Of hoe topchefs ingrediënten samenbrengen op basis van aroma-analyse.

Will Jansen, de uitgever van het cultureel gastronomisch magazine Bouillon, gaat ook goed vreemd in het gelijknamige kortverhaal.

Koen Broos, theater-en sfeerfotograaf verzorgt de portrettengalerij. Mensen uit de buurt waarvoor vreemd iets anders betekent dan waarmee ze dagdagelijks bezig zijn.

Tony Le Duc fotografeerde de gerechten en wist enkele buitenlandse collega-fotografen te strikken voor een ‘beeldende’ bijdrage. Zo toont de Amerikaanse fotografe Stephanie Diani modellen gedrapeerd met ingewanden en brengt de Zweedse fotograaf Björn Lindberg een selectie van 'zwarte' gerechten uit zijn boek The taste of black.